Rör inte Frisksportartorpet Oppeby!

Med förfäran kan man se i Översiktsplanen 2040 att man planerar en bilväg vid Frisksportartorpet.  Ett rikt fågelliv finnes med bland annat näktergal, sångare, hackspett. Skriver insändarskribenten.

Med förfäran kan man se i Översiktsplanen 2040 att man planerar en bilväg vid Frisksportartorpet. Ett rikt fågelliv finnes med bland annat näktergal, sångare, hackspett. Skriver insändarskribenten.

Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Insändare2020-06-11 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med förfäran kan man se i Översiktsplanen 2040 att man planerar en bilväg vid Frisksportartorpet. Miljön runt och vid torpet som borde kunna gå att byggnadsminnesförklara kommer att påverkas kraftigt. Kanske något för Länsstyrelsen att titta på. Torpet är byggt i början av 1800-talet och innehåller flera byggnader. Den skogvaktare som med sin familj bodde här till 1959 har planterat en mängd olika trädslag i skogen och i området runt torpet. Ett Arboretum där tavlor berättar om träden. Ett rikt fågelliv finnes med bland annat näktergal, sångare, hackspett.


Stigarna i området är lättframkomliga för handikappade med rullator och vissa partier även med rullstol. Frisksportartorpet har blivet en träffpunkt för många äldre, pensionärsföreningar med mera för att ge rekreation, motion och samvaro eller ge en stund av lugn och ro, kanske efter ett besök på den närliggande kyrkogården.
Välbesökt är också Frisksportarnas tips och bingopromenad, förskolor och skolan i Oppeby gör också besök här. 

Orienteringsklubbar NOK och Hällen ses springa i området och leta skärmar samt volleybollplanerna som används flitigt. Ett ovanligt välbesökt område!
Samhällsbyggnadskontoret- tänk om, vi är många som vill bevara detta område. Gör ett besök där.
Låt bilarna välja annan väg!