Rör inte kvinnokliniken i Nyköping

Debatten om Kvinnokliniken på Nyköpings lasarett fortsätter.

Debatten om Kvinnokliniken på Nyköpings lasarett fortsätter.

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2024-04-04 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvinnokliniken i Nyköping ska slås ihop till en Sörmlandsklinik. Skälet är att man vill få ett bättre kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Det är helt orimligt att man inte kan ordna detta inom en region utan att ta bort kvinnokliniken i Nyköping som självständig enhet. Man säger sig spara in en chefstjänst men någon ekonomisk analys finns inte i beslutsunderlaget. Sammanslagningen kommer att skapa behov av nya samordningstjänster.

I andra delar av landet där man tagit detta första steg har resultatet blivit att man på sikt avvecklat förlossningsvården på orten. Hur kan M, KD, C, VFP och SD riskera detta för Nyköping?

I beslutsunderlaget står att ingen avveckling av verksamheter finns i det lagda förslaget, det är något som man senare får besluta inom ramen för den nya sammanslagna verksamheten. Underförstått att detta inte kan uteslutas, nu tar man steg ett.

Nyköpings kvinnoklinik är idag en välfungerande verksamhet. Beslutet riskerar svårigheter att rekrytera personal och då kommer steg två, kvinnor i Nyköping blir av med förlossningsvården. 

Nyköping är en tillväxtkommun, regionens majoritet riskerar den utvecklingen, kommunpolitikerna i M, SD, KD och C måste stoppa sina regionkollegor.