Rör inte Stora torget i Nyköping

"Kommunen ställer på Stora torget upp containers tänkta att inrymma ett kafé" skriver insändarskribenten. Arkivbild

"Kommunen ställer på Stora torget upp containers tänkta att inrymma ett kafé" skriver insändarskribenten. Arkivbild

Foto: Hugo Bernhard

Insändare2024-08-07 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förfarande kring Stora torget kan liknas vid en person som gått vilse. Det är svårt att i skogen av förslag hitta en strategi för platsens framtida funktion.

Det känns olyckligt att förse torget, om än säkert i god tro, med det ena efter det andra objektet och aktiviteten i hopp om få till ett ”livfullare” torg. Kommunen ställer på Stora torget upp containers tänkta att inrymma ett kafé medan en till synes bred allmänhet istället önskar att platsen görs ”livfullare” genom att så kallade foodtrucks och matvagnar anvisas plats på torget. Vi får väl i sinom tid se vad det kan leda till i form av eventuellt utökat folkliv.

Mammon i all ära men måste varje öppen yta i stadens centrala delar kommersialiseras och fyllas med mobila transportmedel i till synes bättre och sämre skick och krängande allt från korv till lakritsremmar? Dock gärna marknads- och grönsaksstånd, säsongsförsäljning av bär och svamp etcetera som på ett naturligt sätt passar in i Stora torgets historik som mötes- och handelsplats.

Det finns även ett stort värde i Stora torgets estetik och form: torgbrunnen med gamla anor som stadens källa, sittplatser (en nog så viktig aspekt i sammanhanget), markunderlaget av dekorsten, gröna växter och den omkringliggande strukturen och arkitekturen: Residenset, Rådhuset, Stadshuset och Sankt Nicolai kyrka. Till yttermera visso utgör Stora torget länken mellan stadens västra och östra delar med en ständig genomströmning av människor vilket på sitt sätt bidrar till det så hett efterfrågade folklivet.

Låt Stora torget förbli vad det är idag – en lugn och behagfull del av staden.