S-politiken gynnar LO:s medlemmar

LO:s mål är att få en regering som arbetar för de frågor som är viktiga för våra medlemmar, skriver tre LO-ordföranden.

LO:s mål är att få en regering som arbetar för de frågor som är viktiga för våra medlemmar, skriver tre LO-ordföranden.

Foto: Mark Earthy/FLT-PICA

Insändare2022-02-21 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson far med osanning i debatten. Han vilseleder och försöker samtidigt att mästra fria demokratiska föreningar. SD vill ta kontrollen över fria svenska fackföreningar. Åkesson påstår felaktigt att LO skänker 50 miljoner kronor till Socialdemokraternas valfond. Det är en lögn! 

LO har däremot budgeterat pengar för eget valarbete och utbildning. Valarbetets syfte är att få ett så högt valdeltagande som möjligt. LO:s mål är att få en regering som arbetar för de frågor som är viktiga för våra medlemmar. Vilka frågor som är viktiga och hur mycket pengar som ska läggas, har medlemmarna själva bestämt. Beslutet har fattats i demokratiska församlingar dit medlemmarna demokratiskt har utsett sina representanter. 

Att högerpartierna SD och Moderaterna årligen erhåller stöd från svenskt näringsliv, lobbyister och andra donatorer för mer än tio gånger så mycket, tiger de om. Detta är visserligen svårt att bevisa då svenskt näringsliv och nämnda partier vägrar redovisa det stödet. De hemliga banden är ett hot mot demokratin.

I Sverige har vi föreningsfrihet. Principen är att var och en ska ha sitt fackliga medlemskap i det förbund som företräder ens kollektivavtal. Sverige har fria fackföreningar, förhoppningsvis även efter valet. I debatten antyder SD att det inte kommer att vara så om de får makten. Därför vill vi i LO aldrig att SD får något som helst inflytande i fackliga frågor. Vi vill påminna om att SD röstat nej till allt som skulle kunna gynna svenska fackföreningar

Vi kommer att jobba för en Socialdemokratisk ledd regering. För att vi noga har vägt alternativen och kommit fram till att det är S som har förmågan och viljan att få igenom reformer som gynnar våra medlemmar.