S vill ha saklig debatt kring Svenska Kyrkans framtid

Socialdemokraterna vill ha en saklig debatt kring Svenska Kyrkans framtid,, skriver Björn Fredlund Socialdemokratisk kandidat i kyrkovalet.

Socialdemokraterna vill ha en saklig debatt kring Svenska Kyrkans framtid,, skriver Björn Fredlund Socialdemokratisk kandidat i kyrkovalet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-09-17 08:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "POSK tycker inte illa om politiska partier" publicerad den 16 september.

När vi socialdemokrater bjuder in till en saklig debatt kring Svenska kyrkans framtid i vårt land och här i Nyköping vad möts vi då av? 

Jo, upprepade påståenden som ”deras enskilda (läs S) får gärna syssla med kyrkopolitiska frågor, bara de låter bli att blanda in partipolitik i sitt eget kyrkliga engagemang” 

Vi skall som socialdemokrater alltså låtsas som att vi när vi går innanför kyrkportarna inte längre är socialdemokrater, som om vi skulle kunna sluta vara S. Lika lite som de som kallas sig för POSK, Frimodig kyrka, Vår kyrka lägger av sin politiska uppfattning när man kommer innanför kyrkmurarna.  

Fast för mig behöver det inte vara ett problem: Jag utgår från att alla ni står på en kristen grund i ert engagemang. Mitt kyrkopolitiska engagemang som S, vilar på den kristna tron. Det är ett sätt att vara kristen på. Finns många andra också. 

I vårt handlingsprogram beskriver vi vad vi vill: Vi vill till exempel fortsätta arbetet med att utveckla Prosten Pihls gård – som en oas för den som är sökande men också som en plats för egen återhämtning. Till våra idéer för Nyköpings församling hör också stora satsningar på församlingens hållbarhetsarbete genom bland annat energieffektivisering och fler solceller. Vi skall som församling gå före i Nyköpings hållbarhetsarbete. När vi upphandlar varor och tjänster skall kollektivavtal och sociala krav gälla. För att utveckla kultur o fritid har vi många olika förslag i programmet. Det är något av vad vi vill med svenska kyrkan när vi talar om en öppen och nära kyrka. 

Så: ett nytt försök, Ska vi diskutera vad vi vill med Kyrkan eller vilka vi ska utesluta?