Så kan du påverka din pension

Det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten kommer till Sörmlands pensionssparare i månadsskiftet februari– mars.

Det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten kommer till Sörmlands pensionssparare i månadsskiftet februari– mars.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2022-02-10 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Snart kommer det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten att landa i fysiska och digitala brevlådor hos sex miljoner pensionssparare runtom i landet. Sörmlands pensionssparare får kuvertet i månadsskiftet februari– mars.

Pensionssystemet upplevs av många som krångligt. En färsk undersökning från Demoskop, beställd av Pensionsmyndigheten, visar att fyra av tio svenskar tycker att pensionssystemet är svårt att förstå.

Pensionen består oftast av tre delar – allmän pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande till pension. Du får ut allmän pension i förhållande till vad som har betalats in i pensionsavgifter under hela livet. Många har också en tjänstepension via sin arbetsgivare och vissa har även ett eget sparande till pensionen.

Det som främst påverkar storleken på pensionen är vad du tjänar genom hela livet, om du har tjänstepension och vid vilken ålder du börjar ta ut din pension.

Men att höja pensionen är lättare sagt än gjort. För vem vill inte tjäna mer? Och är det verkligen så lätt att bara byta jobb om arbetsgivaren inte har tjänstepension? Och vad ska man göra om kroppen strejkar i slutet av ett långt och tungt arbetsliv?

Jag har full förståelse för dem som känner att det är svårt att påverka sin pension. Men för de allra flesta går det ändå att göra något. Du kanske kan minska de perioder i livet då du arbetar deltid. Eller så kanske du aktivt kan söka dig till en arbetsgivare som har tjänstepension. Du kanske också kan överväga möjligheten att förlänga ditt arbetsliv med ett extra år.

Just att ta ut pensionen senare är en möjlighet som många av oss har. Ett års extra arbete efter 65 års ålder ger den som snart ska ta ut sin pension mellan 1 400 och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut.

Inför dessa viktiga beslut i livet behöver man ha kunskap om sin pension. I det orange kuvertet får du reda på hur mycket du hittills har tjänat in till din allmänna pension, det vill säga inkomstpension och premiepension. Sörmlands pensionssparare tjänade i genomsnitt in 56 300 kronor till sin allmänna pension under det senaste deklarerade inkomståret.

Men många har också tjänstepension. Om du vill se vad du kan få i total pension per månad vid olika pensionsåldrar kan du göra en prognos på Pensionsmyndighetens hemsida. Där finns också tips om hur du kan påverka din pension.

Den sörmlänning som i år öppnar kuvertet och dessutom går in på Pensionsmyndighetens hemsida har bättre förutsättningar att fatta beslut som kan leda till en högre framtida pension.