Så kan du spara energi i hemmet

Att undvika kallras från fönstren är ett sätt att hålla värmen i huset.

Att undvika kallras från fönstren är ett sätt att hålla värmen i huset.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Insändare2022-11-14 07:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det talas mycket om att spara på energi nu. När det gäller bilar talas det mycket om bensin eller diesel. Såg en uträkning på tv nyss där bensin var dyrare än diesel per mil. Det kan nog stämma men har givetvis mycket med att göra hur man kör. En omkörning för att man inte vill ligga bakom en liten sträcka kostar, och så vidare. Många tänker säkert på literpriset.

När det gäller våra bostäder så talas det inte om att varm luft stiger och kall luft skapar kallras. Jag har sett alltför många kvinnor som drar upp fötterna i soffan och dylikt med orden "vi har golvvärme men jag fryser om fötterna ändå". När man då tittar sig omkring så ser man trappen till andra våningen som saknar dörr. Stora fönster utan kallrasstopp. Kallrasstopp, vad är det, finns det säkert någon som undrar. Det kan bestå av en gardinkappa i hela nederkanten av fönstret. Den får kallraset från fönstret att ta en längre väg och blanda sig med luften i rummet, istället för att rusa utmed golvet. En fotpall gör givetvis också nytta mot obehaget.

I villor är det sedan vanligt att man går upp på andra våningen för att sova, vilket ofta sker med fönstret på glänt, för där är ju den varmaste luften. Där smiter mycket energi ut som gick att stoppa i öppningen från första våningen. Kanske ska byta plats på sovrummet och tv?

Har man lysrör på till exempel toaletten så låt det lysa i stället för att tända och släcka, vilket tar mycket ström i förhållande till mycket annan belysning. När man inte ser på tv eller använder dator, telefon och dylikt stäng eller stand by. Många gånger verkar det inte som många tänker på den energiåtgången.