Vänta inte på bevattningsförbud – spara vatten nu

Vid Fruängskällan i Nyköping går det att fylla på vatten som kan används åt exempelvis bevattning. Det är dock inte tänkt att användas till dricksvatten.

Vid Fruängskällan i Nyköping går det att fylla på vatten som kan används åt exempelvis bevattning. Det är dock inte tänkt att användas till dricksvatten.

Foto: Peter Alexis

Insändare2023-07-21 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte svårt att spara vatten, det handlar mest om att vara medveten. Vi får alla lov att solidariskt dela på det vatten vi har och inte vänta tills det blir vattenbrist. Om du tycker att det är svårt eller krångligt, här kommer några enkla tips (som inte direkt handlar om hur länge du duschar eller hur du gör när du diskar och tvättar).

1. Ha en kanna stående på diskbänken. I den spolar du vatten i väntan på att få varmt vatten vid handdisk eller handtvätt, eller få kallt vatten för att till exempel skölja grönsaker. Kallt vatten att dricka får du bäst genom att ha en flaska liggande i kylen. Vattnet i din kanna kan du använda till att skölja ur filmjölkspaket, vattna blommor eller koka ägg. Om du sköljer grönsaker kan du ha en plastbunke i diskhon som fångar upp vattnet, som sedan kan användas som ovanstående.

2. Ha en vanlig 10-litershink stående vid eller i duschen. De flesta av oss väntar tills vattnet blir varmt innan vi går in i duschen. Spola vatten i hinken, det kanske bara blir en liter om du har nära till din varmvattenberedare, men i många fall blir det mer vatten än så.
Det här vattnet kan du använda på samma sätt som det du samlar i köket, eller när hinken är halvfull så räcker det gott att spola toaletten med. Om du vill maxa kan du ha hinken inne i duschen medan du duschar och ytterligare droppar kan sparas. Det gör inget om lite tvål eller schampo hamnar där, särskilt inte om du ska spola med vattnet.

3. Om du bor i hus och har möjlighet att samla regnvatten (om det nu kommer något regn) så går det både att vattna och spola med det. Montera ett utkast på ett stuprör och samla i en tunna. Ett par hinkar och en skopa är till god hjälp.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om