Både du och samhället vinner på cykling

Samhället tjänar på att fler tar cykeln och förlorar på varje kilometer bilkörning, enligt insändarskribenterna. Arkivfoto

Samhället tjänar på att fler tar cykeln och förlorar på varje kilometer bilkörning, enligt insändarskribenterna. Arkivfoto

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-06-03 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Cykeln är en fantastisk uppfinning. I grunden ganska enkel men ger stora möjligheter. Ändå cyklas det inte jättemycket här i Nyköping, jämfört med många andra städer. Lite märkligt då cykelmiljön är bra och avstånden lagom för cykel.

Världen över firas Cykelns dag den 3 juni. Då vill vi lyfta fram några vinster med cykling, som kanske inte är helt uppenbara. Både du och samhället har mycket att vinna på att cykla mer. Vi tittar på forskning som lyfts fram av Cykelfrämjandet inför Cykelns dag:

• Varje cyklad kilometer är en vinst för samhället med ungefär 1,80 kronor. Varje kilometer bil kostar samhället ungefär 1 krona. Det är cyklingens positiva hälsoeffekt som skapar vinsten. Biltrafikens kostnader beror på klimatförändringar, luftföroreningar, buller, nedsmutning och mycket mer. Källa: professor Stefan Gössling.

• Cyklingens hälsoeffekter är mycket större än risken för trafikolyckor och luftföroreningar. Det gör att cyklister i genomsnitt är friskare och lever längre än de som inte cyklar. Källa: Natalie Mueller, utredare IS Global, Barcelona Institute for Global Health.

• Barn som cyklar till skolan har lättare att koncentrera sig. Därmed får de bättre skolresultat. Barn som blir körda i bil till skolan blir tröttare under hela skoldagen. Källa: Jessica Westman, universitetsadjunkt i psykologi.

Miljöpartiet kommer att fortsätta att göra Nyköping till en ännu mer cykelvänlig kommun, så att fler vill välja cykeln för sina dagliga transporter.