Så raserar man sina medborgares förtroende

Det finns en huvudregel för hur den som är ledare ska bete sig: Föregå med gott exempel. Skriver Gunnel och Björn Magnusson. På bilden justitieminister Morgan Johansson.

Det finns en huvudregel för hur den som är ledare ska bete sig: Föregå med gott exempel. Skriver Gunnel och Björn Magnusson. På bilden justitieminister Morgan Johansson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-01-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förbannad. Less. Besviken. Otroligt, otroligt sorgsen.
Här sitter jag och maken, 70 plus- sedan snart ett år isolerade. Skogspromenader - ja, träffar utomhus - ja. Normalt umgänge med barn, barnbarn, vänner - nej. Besök i gallerior - nej. Resor - nej. Vi är så lydiga. Så solidariska. Vi gör det för vår egen skull och för allas vår skull.

Och så går landets statsminister och justitieminister ut och handlar i julruschen - samtidigt som högste chefen för den ansvariga myndigheten, Dan Eliasson, julfirar på Kanarieöarna! 
Snacka om tappad tilltro, snacka om förlorade röster, snacka om punkterad motivation. Snacka om politiker och ansvariga myndighetschefer som gör det absolut sista de ska göra just nu!

På fullt allvar tror jag inte att Löfvén, Johansson och Eliasson fullt ut förstår vad de har gjort. Det finns en huvudregel för hur den som är ledare ska bete sig: Föregå med gott exempel. Du kan inte vänta dig att dina medarbetare/dina medborgare gör som du säger att du ska göra. Du kan bara förvänta dig att de agerar som du agerar.

Genom sitt ansvarslösa agerande har de lyckats underminera hela det arbete och förtroende som regering och myndigheter ägnat de senaste tio månaderna till att bygga upp.

Konsekvenserna av det kan bli förödande.