Såg jag och SN:s krönikör samma TV-program?

Insändarskribenten refererar till den tv-sändning som gick att se i SVT:s Agenda med temat ”Nordens svar på Putins krig”.

Insändarskribenten refererar till den tv-sändning som gick att se i SVT:s Agenda med temat ”Nordens svar på Putins krig”.

Foto: Thomas Traasdahl

Insändare2024-09-28 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Undrar om jag och SN:s krönikör Johanna Schreiber fredagen den 20 september såg samma SVT:s Agenda med temat ”Nordens svar på Putins krig” söndagen den 15 september? Johanna såg en kollaps för fredsrörelsen. Hon hånar och förlöjligar Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå. Hon läxar upp freds- och konfliktforskaren Frida Stranne. Det var obegripligt och väldigt obehagligt att läsa denna nedsabling av fredstanken i krönikan.

Jag såg ett annat Agenda där fredsrörelsen stärktes när Frida Stranne pekade på risken i att villkorslöst skicka vapen utan att samtidigt ha en plan för framtida samtal och diplomati. Och stärktes av att Rysslandsexperten Julie Wilhelmsen betonade att det är på tiden att starta ett starkare diplomatiskt spår, annars blöder Ukraina utan att de får en starkare förhandlingssituation. Även politikerna medgav att i slutänden av krig måste förhandlingar till.

Jag håller med Kerstin Bergeå i Svenska Freds om att avskräckning och upprustning skapar inte ett säkert Norden. Fred byggs inte av övertro på militära medel. För fred krävs diplomati och samtal.