Samverkan är mer konstruktivt än splittring

"Det är skillnad på byggare och byggare. Åtgärderna som vidtagits betyder inte att hela branschen är vaccinerad mot arbetslivskriminalitet" skriver insändarskribenterna. Arkivfoto

"Det är skillnad på byggare och byggare. Åtgärderna som vidtagits betyder inte att hela branschen är vaccinerad mot arbetslivskriminalitet" skriver insändarskribenterna. Arkivfoto

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-03-15 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik. Nu har vi chansen att få ordning på byggbranschen! Det skriver Henrik Povén, Richard Mellberg och Johan Lindholm från vår fackliga motpart Byggnads inför årets avtalsrörelse. Vi kan bara instämma.

Byggföretagen har nolltolerans mot alla former av medvetet fusk. Vi har bland annat verkat för branschens eget indentifikationssystem, ID06, för bättre kontroll över vem som befinner sig på arbetsplatserna. Vi står också bakom den politiska satsningen på A-krimcenter för att bekämpa arbetslivskriminaliteten och trycker på för bättre informationsutbyten mellan till exempel Skatteverket och Migrationsverket. 

Byggföretagen har de senaste åren haft ett gott samarbete med Byggnads gällande sund konkurrens. Även om Byggföretagen och Byggnads i enskilda fall kan vara oense om hur kollektiv­avtalet ska tolkas finns det ute på arbetsplatserna en gemensam syn över att lagar och regler ska följas. 

Därför beklagar Byggföretagen det uppskruvade tonläget från Byggnads ledning i Stockholm. Inte minst är det olyckligt att Byggnads valt att hoppa av det gemensamma projektet Sund konkurrens och schyssta byggen – trots att vår samverkan lyfts fram som ett föregångsexempel i Delegationen mot arbetslivskriminalitets betänkande till regeringen. 

Det är skillnad på byggare och byggare. Åtgärderna som vidtagits betyder inte att hela branschen är vaccinerad mot arbetslivskriminalitet. Men vi stolta över att Byggföretagens medlemmar vill bygga Sverige på schyssta grunder. 

Vi på arbetsgivarsidan har vant oss vid beskyllningar om att Byggföretagen inte gör vad vi kan för att stoppa fusket – inte minst veckorna innan avtalsrörelse. Därför önskar vi Byggnads välkomna tillbaka till Sund konkurrens och schyssta byggen när agitationen spelat ut sin roll. Samverkan är alltid mer konstruktivt än splittring.