Satsa på kompetens och kunskap om Sverige

Alla aktörer som jobbar med integration i Sverige, särskilt staten och kommunen, ska prioritera kvalitet och kunskap före ett främmande språk. Skriver Antonio Ponce.

Alla aktörer som jobbar med integration i Sverige, särskilt staten och kommunen, ska prioritera kvalitet och kunskap före ett främmande språk. Skriver Antonio Ponce.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-01-12 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns forskning som visar att majoriteten av invandrare och deras barn, som kommit till Sverige de senaste åren har problem med svenska språket. Staten, kommunen och arbetsgivare har tills idag prioriterat att bemöta invandrare på deras eget språk. Därför anställer de personer som först och främst kan de nyanländas språk. De prioriterar inte kompetensen, kännedom och kunskapen om det svenska samhället.

Detta leder till att personer vänjer sig att kommunicera på sitt eget språk och tappar incitament att lära sig det svenska språket. Detta avspeglas även i deras barn som ser upp till sina föräldrar. När jag gick på SFI en gång i tiden, fanns det ingen som kunde mitt språk. Jag är tacksam över det. Det motiverade mig att lära mig det svenska språket och inte bli beroende av någon tolk.

Aktörer som jobbar för staten i integrationsområdet, får extra ersättning av staten, för att betala tolkar. De flesta aktörer väljer språkkunskap i de nyanländas språk när de anställer personal istället för kännedom om den svenska arbetsmarknaden. Detta leder till att privata aktörer behåller vinstpengar som är avsedd för tolkar. Det bidrar till att invandrare tappar motivation att lära sig svenska. De är vägledda av personer som inte har tillräcklig kännedom om Sverige för att kunna hjälpa nyanlända att integreras på ett genuint sätt. Alla aktörer som jobbar med integration i Sverige, särskilt staten och kommunen, ska prioritera kvalitet och kunskap om det svenska samhället före kunskap av de nyanländas språk. Sverige måste bli ett integrerat land, inte tvärtom som ett segregerat land.

Läs mer om