"Sätt fart med cirkulationsekonomin"

Insändare2020-06-16 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så mycken rikedom en människa kan tjäna i Sverige utan att arbeta. Sverige har 200 miljardärer enligt Veckans Affärers sammanställning december 2018. År 1998 var antalet miljardärer 50 personer. Borde en särskild förmögenhetsskatt för miljardärer införas? Nja, politiken har avskaffat skatt på förmögenhet. För min egen del är jag pensionär och trotts idogt kroppsligt arbete aldrig blivit miljardär.

Satsade jag fel på kroppsligt arbete? Spekulation på aktier fanns även i min ungdom. Men jag valde att vara socialist. Jag valde att inte via aktieinnehav utsuga andra människor. Ty, socialister har en särskild moral. Men oavsett moralisk tänk undrar jag över kapitalets funktionalitet? 

Kapitalets funktionalitet är väl att stödja cirkulationsekonomin (köpkraft i det att företagen får bärkraft). Hur kan då en nation få för sig att tillåta miljardärers ansamlade av kapital (spekulationskapital) till ingen nytta? Kapitalet i form av pengar ska cirkulera till gagn för köpkraft och produktiva företag oavsett ägande. Kapitalets funktion är till för cirkulationsekonomin och inte för att ansamlas hos miljardärer. Sätt fart med cirkulationsekonomin!