Sätt stopp för utbyggnaderna av sjukhusen

Insändarskribenten menar att nybyggnationen av sjukhus ska stoppas.

Insändarskribenten menar att nybyggnationen av sjukhus ska stoppas.

Foto: Anna Littorin / TT

Insändare2019-10-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Reflektion på nyhetsartikeln "Ombyggnation kan bli en miljard dyrare" publicerad 18 oktober.

 För ett år sedan varnade jag för att göra ett regionsjukhus av Mälarsjukhuset. Nu har mina farhågor besannats och i denna tidning 18 oktober meddelades att ombyggnationerna kommer att bli en miljard dyrare. Ombyggnaderna  vid Nyköpings lasarett är långt komna. Kvar står stora ombyggnader av Mälarsjukhuset. Lär sig inte våra regionpolitiker av andras misstag?

Nya Karolinska är ett skrämmande exempel. Bygg först och planera verksamhet sedan och lämna en nota på mångmiljardbelopp till skattebetalarna. Så får det inte bli här i Sörmland. Ni valda regionpolitiker skall värna våra finanser.

Regionpolitikerna måste först bestämma vad som skall göras av vem och var. Det finns mer än nog kompetens i regionen med undantag av specialistutbildade sköterskor. Vårdplatsbrist finns och för vårdplatser behövs måttfull tillbyggnad Däremot behövs ingen utökning av länssjukvården. Mälarsjukhuset är redan för stort och skall inte konkurrera med Universitetssjukhusen i Uppsala och Örebro. Dessutom finns länssjukhuset i Västmanland med hög specialiserad verksamhet. Pausa ombyggnaderna och planera samordning av specialiserad vård. Det pågår planering av den högspecialiserade vården inom Socialstyrelsen  efter den statliga utredningen. Träning ger färdighet SOU2015:98 Avvakta resultatet av den innan en enda kvadratmeter sjukhus byggs.