Schemaförändring nödvändig på särskilda boenden

Målsättningen är att alla inom SÄBO ska ha ett likvärdigt grundschema med samma förutsättningar oavsett på vilket boende man arbetar på. Skriver Karin Lindgrenoch Jan Holmlund.

Målsättningen är att alla inom SÄBO ska ha ett likvärdigt grundschema med samma förutsättningar oavsett på vilket boende man arbetar på. Skriver Karin Lindgrenoch Jan Holmlund.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Insändare2020-12-22 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Catarina Källqvist, Jens Gustafsson och signaturen Personal, Ledsna, upprörda och uppgivna.
Det stämmer att vi planerar för en förändring av hur vi lägger scheman för medarbetare inom särskilda boenden i Nyköpings kommun (SÄBO). Förändringen görs bland annat utifrån ambitionen att erbjuda heltidsarbete för alla. 

Målsättningen är att alla inom SÄBO ska ha ett likvärdigt grundschema med samma förutsättningar oavsett på vilket boende man arbetar på. Att lägga scheman för cirka 800 medarbetare är ett omfattande arbete, men att vi behöver göra en förändring råder det ingen tvekan om. Vi behöver kunna arbeta långsiktigt och hållbart med schemaläggningen. Vi behöver också minska behovet och användningen av timvikarier och kunna erbjuda medarbetare heltid. 

De synpunkter och frågor som vi har fått till oss som rör det nya schemat behöver vi samla in och bemöta på ett bra och samordnat sätt. Därför förstärker vi den grupp som arbetar med frågan genom att tillsätta fler medlemmar. Vi tänker oss att skyddsombud, fackliga representanter och medarbetare ska ingå i gruppen tillsammans med de erfarna schemaläggare och chefer som redan arbetar med frågan idag.

Vi vill ha medarbetare som mår bra, kan återhämta sig på fritiden och som känner sig delaktiga i sitt betydelsefulla uppdrag, och vi är väl medvetna om att schemat är viktigt för alla medarbetare.

Hälsningar