SD är ansvarslösa – och skjuter sig i bägge fötterna

"Sänkningen av reduktionsplikten, kommer årligen i Sverige, att öka utsläppen av koldioxid med minst 10 miljoner ton per år", skriver insändarskribenten. Arkivbild

"Sänkningen av reduktionsplikten, kommer årligen i Sverige, att öka utsläppen av koldioxid med minst 10 miljoner ton per år", skriver insändarskribenten. Arkivbild

Foto: Hasse Holmberg

Insändare2024-01-20 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Sänkt reduktionsplikt ger inte ökade utsläpp”. Den braskande rubriken hade SD i SN den 16 januari som ett försök att glorifiera sin miljöpolitik. Frågan är om påståendet är sant. Svaret blir både ja och nej eftersom man förvrider och förvanskar ämnet, i syfte att föra människor bakom ljuset.

Artikeln som är skriven av Martin Kinnunen (miljö- och klimatpolitisk talesperson) och Thomas Morell (vice ordförande i trafikutskottet) vill få oss att tro att detta gäller i Sverige. För endast på en undanskymd plats, förrädiskt instucken som en bisats, konstaterar de att detta gäller bara på global nivå. Det är sant.

Enligt OECD är Sveriges andel av de globala utsläppen 0,2 procent. Klart som korvspad att ökad eller minskad reduktionsplikt i Sverige, inte har någon avgörande betydelse i ett globalt perspektiv. Men det är inte det frågan gäller. Frågan gäller om vi i Sverige ska ta vårt ansvar och leva upp till våra miljömål. Där skjuter SD sig i bägge fötterna.

Sänkningen av reduktionsplikten, kommer årligen i Sverige, att öka utsläppen av koldioxid med minst 10 miljoner ton per år. Till råga på allt har SD lyckats pressa regeringen till att försöka sälja utsläppsrätter på en marknad som ännu inte finns. Allt för att försöka döva samarbetet.

Det finns ett gammalt uttryck. ”Det finns statistik, lögn och förbannad lögn”. Var och en får avgöra i vilket härad SD befinner sig. Det enda SD bevisar med denna artikel är att de bedriver en ansvarslös politik och förvrider och förvanskar fakta.