SD är de verkliga klimatextremisterna

"Det är Sverigedemokraterna som tagit en extremistisk position" anser insändarskribenten. På bilden Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).

"Det är Sverigedemokraterna som tagit en extremistisk position" anser insändarskribenten. På bilden Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).

Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Insändare2023-03-28 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

FN:s klimatpanel presenterade nyligen sin mest utförliga sammanställning hittills av vad vetenskapen säger om klimatet. Budskapet var tydligt, att stora, snabba och permanenta utsläppsminskningar är nödvändiga. Utsläppen måste vända innan 2025 och sedan fortsätta kraftigt nedåt om 1,5-gradersmålet ska nås.

I Sverige är omställningen igång. Det poppar upp nya företag med klimatsmarta produkter och tjänster. De flesta partier har också politik för klimatet. Ändå gör vi inte tillräckligt i Sverige. Tempot i klimatarbetet måste skalas upp ordentligt.

Sedan har vi den tydliga motpolen till ambitiös klimatpolitik. Det är Sverigedemokraterna som tagit en extremistisk position, där man också lyckats påverka regeringspolitiken genom Tidöavtalet.

Den SD-stödda regeringen rivstartade med att lägga ner miljödepartementet och satsa en tredjedel av sitt budgetutrymme på subventioner av bensin, diesel och bilresor. Reduktionsplikten ska avskaffas och statens pengar flyttas från järnvägar till vägar.

Ledande Sverigedemokrater har sagt att de vill göra klimatet till partiets nya stridsfråga och deras klimatförnekande sprids för fullt. SD pumpar nu ut budskap som förminskar klimathotet och underminerar viktiga politiska förslag.

Vi lyssnade på SD Riks videokanal dagen efter nyheten. Där sitter tre debattörer och kommenterar i en raljant ton. Det eventuella allvaret ligger i Kinas nya kolkraftverk. Svenskar släpper bara ut så lite. 1,5-gradersmålet kan vi släppa taget om.

En tydlig illustration på SD:s inställning. Där har vi de verkliga klimatextremisterna.