SD bagatelliserar behovet av förändringar i äldreomsorg

Vi socialdemokrater vill öka personalkontinuiteten, förbättra arbetsmiljön och skapa fasta anställningar, skriver Carina Wallin (S) och Sofia Amloh (S).

Vi socialdemokrater vill öka personalkontinuiteten, förbättra arbetsmiljön och skapa fasta anställningar, skriver Carina Wallin (S) och Sofia Amloh (S).

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2021-09-23 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna skriver i SN den 1 september att fler händer i omsorgen löser allt. Vi tycker det är att förringa och förenkla de mycket avancerade uppgifter som personalen ställs inför varje dag. Sverigedemokraterna reducerar dramatiskt behovet av kvalité, arbetsvillkor och kompetens.

Att det brister i flera viktiga områden, att det finns över 550 timvikarier i ett inte tillräckligt väl fungerande system, att vi konstaterar över 10 procentig sjukfrånvaro: det är verksamhet i fel riktning. Vi socialdemokrater vill öka personalkontinuiteten, förbättra arbetsmiljön och skapa fasta anställningar. Att sverigedemokraterna väljer att medvetet blunda för den här verkligheten är för oss osmakligt.

Mer händer och pengar betyder inte per automatik bättre arbetsmiljö och högre kvalité i omsorgen.

Vi kan idag konstatera att de senaste årens kraftiga utökningar av budget inte har gått till personalförstärkningar som lett till kvalitetsförbättringar. Vi behöver genomdriva ett förändringsarbete där styrning och ledning sätter verksamheten i fokus och samordnar personal på ett värdigt och ansvarsfullt sätt så vi får rätt person på rätt plats med rätt kompetens vid rätt tid.

Vi vill markera att det var en enig Vård och omsorgsnämnd (inklusive Sverigedemokraterna) som antog planen för detta förändringsarbete för en ekonomi i balans.