Socialmoderaternas hopp- och lekpengar

Flera containrar har ställts ut på Stora torget i Nyköping.

Flera containrar har ställts ut på Stora torget i Nyköping.

Foto: Tommy Kägo

Insändare2024-08-13 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Beslutet om att skapa ett levande torg togs i april i år. SD, KD, C och L yrkade avslag på satsningen. För Sverigedemokraternas del handlade det om att underlaget inte beskrev vad man tänkt att göra med 2 miljoner av 3, även att stora delar av den finansiering som föreslogs läggas på administration redan finns inom kommunen i form av redan anställd personal.

I beslutet skriver man om konkursdrabbade branscher. Särskilt byggindustrin, hotell och restauranger har det svårt. Ändå väljer de att avhysa foodtrucks som har försäljningen på Stora torget som en av deras viktigaste inkomstkällor. De förvisades till Åkrokens döda torg i hopp om att det ska bli en levande yta.

Hur gynnar det beslutet de drabbade företagarna? Är deras möjlighet till inkomst mindre värd? Ville kommuninvånarna ha bort foodtrucks från Stora torget? Ger de satsade miljonerna vad man hoppats? Många frågetecken, kanske får oppositionen svar när projektet ska utvärderas, våren 2025. Med en påse skattepengar som kallas kommunstyrelsens ofördelade medel kan S/M-styret lägga pengar på sina projekt och deras majoritet gör att det alltid går igenom.

Om ett halvår förväntas Nyköpings Socialmoderater ta ställning till om staden behöver ha en saluhall, en motion som Sverigedemokraterna lämnat in. Kanske är det precis vad staden behöver för att bli levande?

Låt medborgarna få inflytande över hur deras stad ska utvecklas. All offentlig makt utgår från folket. Glöm inte det.

Karta: Stora Torget