SD visar okunskap om folkbildningen

Medarbetarna på Nyköpings Folkhögskola menar att 
SD verkar ha ytterst vaga begrepp om folkbildning,

Medarbetarna på Nyköpings Folkhögskola menar att SD verkar ha ytterst vaga begrepp om folkbildning,

Foto: Sandra Nordin

Insändare2019-12-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående insändaren "SD värnar det fria ordet" publicerad 27/11.

I sin insändare, hävdar SD:s Malin Karlsson att det egna partiet värnar det fria ordet - genom neddragningar i stödet till folkbildningen på nästan en miljard.

SD verkar ha ytterst vaga begrepp om folkbildning, men tror ändå att deras förslag skulle främja demokrati, kultur och det fria ordet. Folkbildningens två ben är studieförbund och folkhögskolor. De har nära koppling till Sveriges stora folkrörelser. Studieförbunden är partipolitiskt obundna men deras värderingar märks framförallt i de studiecirklar som erbjuds. 

Påståendet om flera “socialdemokratiska” studieförbund är därför rent felaktigt och man antyder att studieförbunden, kanske även folkhögskolorna, ägs av Socialdemokraterna? Med denna okunskap baserar SD sin tanke om att värna det fria ordet.

Karlsson skriver vidare att stödet till folkbildningen “i första hand [ska] användas till utbildningar och verksamhet som leder till arbete”. Samtidigt vet vi genom forskning att studier i studieförbund och på folkhögskolor ger personlig utveckling, utvecklar demokratiska värderingar både för Sverigefödda och utrikes födda - och ger möjligheter till vidare studier eller arbete. Mer om det i rapporten Steget vidare (2015), Folkbildningsrådet.

Med SD:s förslag skulle folkhögskolans allmänna kurser (som ger grundskole- och gymnasiebehörigheter) förlora 7000 platser, från 11400 till 4300. På vilket sätt gynnar det de som står längst från arbetsmarknaden?

Formuleringarna “demokratiska värden”, “det svensk kulturarvet” och “det fria ordet” låter kanske oskyldiga men i det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta.