Se oss årsrika som en tillgång

"Arbetsgivare behöver se över detta och se oss årsrika som en tillgång! Åldersfixeringen i vårt samhälle är skrämmande", skriver insändarskribenten.

"Arbetsgivare behöver se över detta och se oss årsrika som en tillgång! Åldersfixeringen i vårt samhälle är skrämmande", skriver insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-06-18 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jobba till 68 är svårt. Jag närmar mig pensionsålder, men planerar att fortsätta arbeta till 68. Det är vad vi uppmanas att göra och för att få en rimlig pension den dagen arbetslivet slutar. Pensionsålder blir återigen höjd.
Är det accepterat och enkelt – Nej.
Finns det behov av erfarenhet – Ja.
Hur ser verkligheten ut?
I stort sett dagligen får jag frågan ”Hur länge ska du fortsätta jobba”. Jag räknas inte in i helheten och min kompetens samt långa erfarenhet tas inte tillvara längre. Det är till nackdel för verksamheten att inte respektera och ta tillvara en person för att den har passerat en viss ålder. Erfarenhet tar år att få och den tar lång tid att ersätta.
Arbetsgivare behöver se över detta och se oss årsrika som en tillgång! Åldersfixeringen i vårt samhälle är skrämmande. Tyvärr finns den överallt och även i offentliga verksamheter som ju borde går i täten för frågan! 

Att inkludera och underlätta fortsatt arbete sista åren borde vara en självklarhet men det saknas ofta.
Alla politiska partier lovar förbättringar för pensionärer när det är val, men verkar inte ha koll på hur verkligheten ser ut för oss äldre i arbetslivet! Kontakta gärna oss äldre som fortfarande arbetar för att få kunskap.