Ser hur hemtjänstpersonalen går på knäna

"Hemtjänstpersonalen är för mig hjältar, som i alla väder tar sig fram till oss brukare" skriver insändarskribenten. Arkivbild

"Hemtjänstpersonalen är för mig hjältar, som i alla väder tar sig fram till oss brukare" skriver insändarskribenten. Arkivbild

Foto: Johanna Sandgren

Insändare2024-02-07 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man som brukare av hemtjänsten ser hur personalen går på knäna, för att hjälpa oss brukare, blir man ledsen. Under ett arbetspass på nio timmar, har de 27 brukare att hjälpa. Det gör 20 minuter per brukare, men de skall också, på den tiden, ta sig till brukaren, ta av sig ytterkläder, på med gummihandskar och eventuellt förkläde, utföra uppdraget och sätta på ytterkläder igen. I ishalka och storm, skall de gå till nästa uppdrag, det är halt att cykla, och att gå är inte heller lätt, flera har halkat omkull och en brutit benet under skiftet, vilket måste lösas så brukaren får sin vård. 

Idag har hemtjänsten halkat ner till nivåer, som rådde, när den förra politiska ledningen anställde en chef, som tog hemtjänsten från toppen till botten. Bland annat förnyades inte kontraktet med Samhall, som gjorde inköpen åt brukarna, nu är det ICA som kör hem varorna, vilket kommunen får betala. Samhall köpte kraftiga kassar, som användes varje vecka, idag kommer varorna i två till tre kassar, som vi betalar, de är inte gratis, och inte miljövänligt. Rykten hos Samhall, som fortfarande städar åt oss, är att även städningen skall tas från dom, och hemtjänsten skall städa. Blir det treminutersstädning, som är den morgon och kvällstid som hinns med i dagens hemtjänst. 

Hur tänker den nuvarande ledningen göra? Skall man anställa folk, eller skall timanställda fortsätta nyttjas? Skall det fortsätta vara så, när ICA levererat varor, måste en hemtjänstpersonal ta sig dit och lägga in varorna i kylskåpet, en tjänst Samhall gjorde. Är det billigare att byta från Samhalls handlande, mot vad ICA tar betalt, jag vet att det inte är billigt för skattebetalarna.

En sak är klar. Hemtjänstpersonalen är för mig hjältar, som i alla väder tar sig fram till oss brukare. Tack.