Simhall i Oxelösund är värt en debatt

Insändarskribenten anser att en simhall ihop med Nyköping bör övervägas för Oxelösund. Arkivbild

Insändarskribenten anser att en simhall ihop med Nyköping bör övervägas för Oxelösund. Arkivbild

Foto: Jens Alvin

Insändare2023-10-26 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Redan nu finns politiker, som säger att vi ska ha en simhall i Oxelösund. Hur kan man uttala sig så säkert i frågan utan att ha de ekonomiska konsekvenserna klara för sig? Starkt och klokt av Dag Bergentoft (M) att se alternativ och inte bara tänka populistiskt!

Finansieringen går väl att ordna, men drift och kapitalkostnader kan hamna på 50 miljoner om året. 27 000 invånare bor inte i centralorten Nyköping och många har sämre vägar och längre att ta sig till simhallen än vad vi oxelösundare har.

Tillsammans med Nyköping skulle allt bli 80 procent billigare för Oxelösund och 20 procent billigare för Nyköping. Dessutom skulle anläggningen få 20 procent fler besökare. Lönsammare för Nyköping och än mer för Oxelösund. 

Jag utgår från att man betalar investering och kostnader i förhållande till invånarantalet alltså Oxelösund 20 procent och Nyköping 80 procent. Det blir ju en enorm win-win situation för båda kommunerna.

Om Oxelösund bygger själva måste skatten höjas! Hur mycket får vi se, när underlag och kalkyler finns. Transporter går ju att ordna för skolklasser och även invånare, som inte har möjlighet att ta sig dit på annat sätt. Även om det skulle vara gratis blir det ett stort plus i kommunkassan.

Hoppas att inte detta blir ett nytt fall typ Läget där man beslutar utan att veta konsekvenserna. Läget var inte tillräckligt attraktivt för en så stor investering och Oxelösunds kommun är för liten för en ännu större investering av detta slag.