Sjuklig sjukvårdsbyråkrativ i Sörmland

Insändarskribenten anser att sjukvården borde kunna fungera smidigare. Arkivfoto

Insändarskribenten anser att sjukvården borde kunna fungera smidigare. Arkivfoto

Foto: Andreas Lindström

Insändare2023-03-14 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Folks allmänna uppfattning om sjukvården är väl ungefär: "den är väl acceptabel om man väl kommer förbi alla byråkratiska murar som inkompetenta politiker och deras myriader av byråkrater skapat", här följer ett praktexempel.

Kallades till kirurgen för en förberedande undersökning inför en mindre operation. Efter undersökningen uppmanades jag att utföra viss provtagning, som kunde genomföras på min vårdcentral eller på lasarettets lab. Inom stipulerad tid infann jag mig på min vårdcentral för provtagning. Upplystes då att de endast kunde utför en del av provtagning. Ett nödvändigt EKG var av någon anledning tvunget att utföras på kirurgen. Varför fick jag inget svar på, utan det var bara att försöka få kontakt med kirurgen. Till min stora förvåning gick detta relativt smärtfritt, men kontakten var mycket frustrerande.

En uppgiven sköterska lät meddela att vårdcentralen mycket väl kunnat ta ett EKG, då även kirurgen var tvungen att skicka provet för analys till Eskilstuna. På min fråga varför inte vårdcentralerna visste om förhållandet blev det uppgivna svaret: det får du nog fråga våra byråkrater om. Tycker att hennes förslag var bra och ställer därför frågan till någon inom byråkratins myriader. Min reflektion är naturligtvis att det kanske inte är så underligt att landets vård och operationsköer är värst i hela Västeuropa. Facit av historien är naturligtvis att ju fler kreativa och energiska byråkrater det finns, desto fler dumheter uppstår.