Ska samhällets olycksbarn skylla sig själva

"Valet är över och i skrivande stund tyder allt på att landet i minst fyra år, ska styras av politiker som tycker att samhällets olycksbarn ska få klara sig själva" skriver insändarskribenten.

"Valet är över och i skrivande stund tyder allt på att landet i minst fyra år, ska styras av politiker som tycker att samhällets olycksbarn ska få klara sig själva" skriver insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-09-29 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valet är över och i skrivande stund tyder allt på att landet i minst fyra år, ska styras av politiker som tycker att samhällets olycksbarn ska få klara sig själva och kanske rent av har sig själva att skylla.

Jag tänker här främst på sjuka, funktionsnedsatta, arbetslösa och inte minst de flyktingar som tvingats lämna sina hemländer undan krig och förföljelse. De senare vill man visst även skicka tillbaka snarast, till en mycket osäker, men troligtvis livsfarlig situation.

Sedan ska vi ”få ordning på gängkriminaliteten” som de högerpopulistiska ledarna mässat tills de blivit hesa. Det ska ske genom att fler sätts i fängelse längre tid. Jag har inget emot att dessa kriminella element sätts i fängelse, snarare tvärtom, men vi får inte vara så naiva att vi tror att brottsligheten minskar av det. Som exempel kan vi ta vårt ”föregångsland” USA, som ju har en av världens hårdaste kriminalpolitik och låser in människor på livstid för saker som här skulle ge villkorligt, men ändå har en kriminalitet som långt överskrider Sveriges.

I stället för att helt fixeras vid att straffa de orosmoment man får tag i, bör vi även satsa på att öka resurserna dels för tullen och polisen (för att komma åt droghandeln, som är roten till mycket av det onda) och dels till socialtjänsten, för att fånga upp barn och ungdomar på glid, innan det är för sent.

Jag är en vanlig pensionär och vet inte hur det ska gå till, men dessa blåbruna politiker som vet(?) hur allt förhåller sig och borde vara, skulle nog utan problem kunna lösa frågan om viljan finns.