Skaffa vapen – så att vi kan verka i ett fritt Sverige

Insändarskribenten trycker på vikten av ett militärt försvar. På bilden militärbåtar som la till i Nyköpings hamn förra helgen.

Insändarskribenten trycker på vikten av ett militärt försvar. På bilden militärbåtar som la till i Nyköpings hamn förra helgen.

Foto: Jens Alvin

Insändare2023-09-21 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gun-Britt Karlsson (GBK), Stigtomta ondgör sig över att "plötsligt" miljarder skall gå till upprustning av vårt försvar, militärt som civilt (SN 2/9).

Låt mig då påminna GBK om när Erlander och Palme regerade Sverige. Då satsades mer än fyra procent av landets BNP på försvaret. Sverige hade då världens fjärde starkaste flygvapen med mer än 1 000 stridsplan. Vi hade världens fjärde största U-båtsflotta med 24 U-båtar. Sverige kunde då mobilisera, utrusta och beväpna långt fler än 600 000 man. Samtidigt drev Erlander och Palme hårt Sveriges anskaffning av kärnvapen och kärnvapenbärare. Samarbete med NATO hemlighölls för svenska folket och om detta teg och ljög Erlander och Palme. Kärnkraftverket Marviken i Bråviken hade som främsta mål att framställa vapenplutonium. El var en andrahandsfråga.

I dag är medlemskap i NATO djupt förankrat över blockgränsen. Enighet om försvarskostnader som skall ökas till två procent av BNP.
Skäl då, idag är den gamla devisen från före Kristi födelse "Si vis pacem para bellum" – vill du ha fred, rusta dig för krig. Gällt oemotsagt under långt mer än 2 000 år, gäller än i denna dag.

Vad jag rikligt erfarit i Finland är kvinnor, sköterskor, som tar krigsinvalider om hand med motivet: Tack vare dem har vi kunnat föda och fostra våra barn i ett fritt Finland. Det vill vi även i Sverige. Det är därför vi skaffar vapen med utbildning och övning, inte för att använda dem, men väl slippa att använda dem. GBK:s undersköterska skall kunna verka i ett fritt Sverige.