Skärp lagstiftningen kring hets mot folkgrupp

Insändarskribenten anser att lagstiftningen kring hets mot folkgrupp ska skärpas. Arkivfoto

Insändarskribenten anser att lagstiftningen kring hets mot folkgrupp ska skärpas. Arkivfoto

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-03-03 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som ung lärde jag mig att respektera och hantera andra människor. Jag lärde mig att om jag sa fel sak till fel person på skolrasten så fick jag stryk. Jag kunde säga samma sak till en annan person där följden av kommentaren blev en annan. Jag lärde mig i skolan att man inte kan kränka andra människor och jag lärde mig att man inte fick hetsa mot olika folkgrupper genom vissa olämpliga handlingar.

Jag växte upp i en förort och fick ofta höra att det var fel på oss som bodde där, bara för att vi bodde där. Det var en obeskrivligt tråkig känsla att få stå ut med fördomar och nedsättande kommentarer från personer från andra områden som vräkte ur sig saker som inte var sanna. Nu till frågan om yttrandefriheten i Sverige. Jag som svensk tycker att det är oerhört kränkande att elda upp koranen framför ögonen på muslimer. Jag tänker att det är en så pass grov kränkning mot dessa människors tro att det borde kunna lagstadgas som ”hets mot folkgrupp”.

Det finns flera delar i vårt samhälle som skulle kunna skärpas till, utan att för den delen inskränka yttrandefriheten. Vi vet ju att detta är väldigt kränkande mot muslimer. Allt detta har ju gjorts för att hetsa upp människor i Sverige som lever här med sin tro. Låt dem då göra det! De måste få ha sin tro. Släpp fördomarna kring muslimer och kom inte och säg att det borde vara ok att elda upp koranen för att det finns yttrandefrihet i Sverige. Det finns gränser. Kan vi inte definiera dem så är det nog bäst att vi håller oss utanför Nato tills det att vi förstår oss på gränsdragningar och lagstiftat därefter. Det här är bara ett exempel på en dumhet som är fullt tillåten i Sverige.