Skarvarna har ödelagt Snöholmen

Skarvarna har  vandaliserat och ödelagt Snöholmen, skriver, Iris Lindgren.

Skarvarna har vandaliserat och ödelagt Snöholmen, skriver, Iris Lindgren.

Foto: Jens Alvin

Insändare2020-07-25 05:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fisketillstånd krävs för människor med intresse för att fiska. Detta tillstånd köps – det kostar alltså pengar att få fiska, vare sig man får någon fisk eller inte. Fiske är inte tillåtet under tiden 15/9–1/12 i Tureholmsviken och i vattnet runt Öbolandet. Alltid förbud att fiska från dammen i Vagnhärad till gångbron under järnvägen samt i forsen vid Trosa Kvarn. Överträdelse beivras.

Den jättestora mängden skarvar har tillstånd att fiska hela året. Det har kommit beslut från Länsstyrelsen om det till kommunen. Fiskar gör de också överallt.

På Snöholmen får de bo enligt beslut från högre instans. Där har fåglarna – skarvarna – vandaliserat och ödelagt hela holmen.

Om en människa hade åstadkommit detta, skulle åtal väckts och straff utdelats för ett sådant nidingsdåd.

Med stora resurser, med skattemedel och från fastighetsägarnas egna plånböcker har man under senare tid åstadkommit en förbättring av vattenkvaliteten runt Trosa genom att ansluta fastigheterna till det kommunala vatten- och avloppssystemet.

Skarvarna åstadkommer hela tiden en försämring av vattnet genom sitt avfall. Detta tar udden av försöket att förbättra vattnets kvalitet. Men det är godkänt anser Länsstyrelsen.

Jag anser att det är en självklarhet att beslutet om vandalernas boende på Snöholmen måste rivas upp.

Det är helt befängt att det tas ett sådant beslut, helt i strid mot vad vi önskar i vår miljö.