Skavsta bas för lagring av amerikansk krigsmateriel?

Johan Hederstedt är Sveriges före detta överbefälhavare. Arkivbild

Johan Hederstedt är Sveriges före detta överbefälhavare. Arkivbild

Foto: Linus Elsinen

Insändare2023-11-30 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har kommit överens om ett nytt försvarsavtal med USA. Avtalet skall ge USA tillgång till svenska baser och möjlighet att hålla vapenlager i Sverige. Försvarsminister Pål Jonson (M) välkomnar tanken på amerikanska soldater i landet. ” Det här avtalet är viktigt för vår säkerhet, det kommer att skapa bättre förutsättningar för USA att kunna stötta oss i händelse av kris eller krig”, säger Försvarsministern.

En av förändringarna väntas bli att amerikansk militär får tillgång till ett antal utpekade svenska militärbaser.
Skavsta är idag ingen militärbas, men har varit och har goda förutsättningar att kunna att kunna lagra krigsmateriel och annan materiel för en eventuell insats i Sverige.

Skavsta som tidigare var bas för Sveriges största flygflottilj F11 har fortfarande utmärkta flyglandningsbanor, vilket är en förutsättning. Närheten till en stor hamn i Oxelösund, säkerställer införsel av materiel. Nyköpings kommun kan dessutom säkerställa stöd och service till basen.

Vid en NATO-anslutning för Sverige kommer även andra länder att kunna förhandslagra materiel på flera platser i Sverige.

Frågan är: vill Nyköpings kommunledning ta upp med försvarsdepartementet att Skavsta kan vara ett lämpligt alternativ för förhandslagring? – och vad säger ledningen för Skavsta?