Skillnader mellan Väster och Öster finns kvar

Skillnaden mellan Väster och Öster verkar finnas kvar, även 100 år senare, menar insändarskribenten. Arkivbild

Skillnaden mellan Väster och Öster verkar finnas kvar, även 100 år senare, menar insändarskribenten. Arkivbild

Foto: Roger Sundberg

Insändare2024-01-03 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För drygt tre år sedan flyttade jag och min fru tillbaka till min barndomsstad, Nyköping. Vi flyttade nu till änden på Östra Storgatan, i min barndom bodde jag mitt på Västra Storgatan. Till att börja med vill jag bara säga att vi trivs alldeles utmärkt i min gamla stad.

Vad som dock slog mig direkt var att kommunen tycktes fortsätta framhäva den gamla skillnaden mellan Väster och Öster! Den historiska skillnaden kan man förstå, när man vet hur Öster uppkom – man byggde bostäder till alla de fabriksarbetare, som behövdes i de nya fabrikerna, som växte fram runt staden och de bostäderna byggdes företrädesvis på Öster.

Däremot är det svårt att förstå att denna skillnad ska finnas kvar än i dag, uppemot 100 år senare. Skillnaden tycks till och med vidmakthållas av kommunen.

Senaste exemplet: när man i höstas skulle laga hål i gatan, på Väster i korsningen Brunnsgatan och Västra Storgatan, gjordes det genom att fylla i med den stenläggning, som man grävt upp (snyggt och så småningom omärkligt). På Öster i korsningen St. Annegatan och Östra Storgatan genom att asfaltera det hål man grävt upp mitt i stenläggningen (säkert hållbart, men jättefult i all framtid).

På 50-talet, när jag bodde här första vändan, så fanns fyra biografer i stan, alla på Väster, de flesta kondisen också. Nu finns inget enda apotek på hela Öster, närmaste för oss är på V. Trädgårdsgatan. Kom inte och prata om de fria marknadskrafterna. När de inte fungerar, som de inte gör i många fall, är det, enligt min mening, samhällets förbaskade skyldighet att gripa in och skapa de attraktiva miljöer som behövs för att man ska kunna ”serva” sina medborgare på bästa sätt.

Ni i kommunledningen borde faktiskt återgälda en del av era skulder till Öster genom att skämma bort oss lite i framtiden!