Skog som brukas skapar jobb och utveckling

En fin tallskog med raka stammar och långt siktdjup kan vara perfekt för lingonplockning, skriver Mellanskogs representanter.

En fin tallskog med raka stammar och långt siktdjup kan vara perfekt för lingonplockning, skriver Mellanskogs representanter.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-09-29 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visste du att hälften av den svenska skogen ägs av privatpersoner? Vi är sjuksköterskor, bönder, konsulter– och skogsägare. Vi vill gärna berätta lite mer om varför vi tycker att det är viktigt att skogen brukas aktivt.

Fotosyntesen gör att träd binder kol. Ett aktivt skogsbruk, där avverkade träd ersätts med nya, är ett bra sätt att möta klimatförändringarna.

Träden blir sedan till klimatsmarta produkter. Samhället gör en resa, bort från plast och betong – mot förnybarhet, här spelar den svenska skogen en avgörande roll.

Skog som brukas aktivt är ofta uppskattad. En fin tallskog med raka stammar och långt siktdjup kan vara perfekt för lingonplockning. Tittar du runt dig hittar du säkert spår efter skogsbruket. En dag kommer kanske skogen att avverkas, och sedan växer ny skog upp. När vi brukar skogen lämnar vi områden för fri utveckling och generell hänsyn. Hänsynen kan du tillexempel se i form av höga stubbar på ett hygge. Flera viktiga miljöindikatorer för skogen pekar åt rätt håll, samtidigt finns mycket kvar att göra.

Sist, men inte minst, skog som brukas skapar jobb och utveckling i hela landet, vilket ibland helt avgörande för bygder där jobb och utveckling är en bristvara.

Vi är stolta över det bidrag våra skogar ger. Sverige har alla möjligheter att vara ett föredöme i omställningen till hållbarhet, men det förutsätter en god diskussion om nyttan med att bruka våra skogar.