Skogslandskapet ska bevaras med ansvar

Det behövs mer blandskog. Förmodligen har de svåra angrepp av barkborre bidragit till insikten om detta, skriver Mats Jönsson.

Det behövs mer blandskog. Förmodligen har de svåra angrepp av barkborre bidragit till insikten om detta, skriver Mats Jönsson.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2021-06-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Anna af Silléns (M) insändare ”Skogen måste brukas” SN 11 juni.

Anna af Sillén (M) skriver i sin insändare att vårt vackra landskap har vuxit fram under år av ansvarsfullt brukande av skogen. Det är helt riktigt, men dagens skogsbruk utgör istället ett hot mot just landskapsbilden. Hotet består bland annat av stora skogsmaskiner som lämnar efter sig svårläkta sår i terrängen och stora hyggen som vid återplantering omvandlar skogen till plantager med endast ett trädslag.

I dessa stora områden av monokultur försvinner snabbt all artrikedom och därför kan man paradoxalt nog konstatera att skogsnäringen själv bidragit till förslagen om utökat skydd för skogen. Det finns små ljusstrimmor i tunneln, då en del skogsfolk fått upp ögonen för att det behövs mer blandskog. Förmodligen har de senaste årens svåra angrepp av barkborre bidragit till detta. Men det är ett sent uppvaknande och utvecklingen går sakta.

När det gäller kommunens skogsinnehav har de säkerligen inte tillkommit för att ge ekonomisk avkastning, utan snarare för att säkerställa områden för rekreation och mark för eventuell framtida bebyggelse.

Naturligtvis ska skogen brukas, men det ska ske på ett sätt som bevarar skogslandskapet med blandskog och livsmiljö för olika arter och inte genom förvandling till ensidiga plantager. Det kallas ansvarsfullt skogsbruk!