Skollovet är här och för eleverna väntar nu en efterlängtad sommar och snart kan deras lärare se fram mot en välförtjänt semester. Fast hur mår egentligen den svenska skolan och hur ser synen på denna ut?
"Thaimout" är ett nytt begrepp i den svenska skolan. Det innebär kortfattat att föräldrar tar med sina barn på månadslånga semestrar som man tillbringar i Thailand och andra långväga resmål. I veckorna dömdes en familj från Solna till 45 000 kronor i böter för att de ignorerat reglerna kring den svenska skolplikten. "Vi agerade utifrån barnens bästa", löd motiveringen från föräldrarna. Sanningen ligger nog snarare i att föräldrarna agerade utifrån deras eget bästa.
Om inte föräldrar har en större respekt för de regler skolan bygger på, hur kan man förvänta sig att barnen ska ha det?
I veckan presenterade OECD sitt DISCLIMA-index som är ett mått på disciplinen i skolorna. Rapporten visade att Sverige var sämst i Europa när det kommer till ordning i klassrummen.
Arbetsmiljöverket presenterade i början av året en åtgärdsplan i syfte att trygga arbetsmiljön för svenska lärare. "Antalet anmälningar på grund av hot och våld i skolan har fördubblats på tio år", var det dystra besked som myndigheten kom med.
Tillbaks till år 2014. DN publicerade då en artikel med rubriken "Rapport från en vårtermin i kaos". Det var journalisten Thomas Peterson som fick chansen att vikariera en termin som lärare i en grundskola i utkanten av Stockholm. Det var en skrämmande läsning om en skola i förfall eller som Peterson själv beskrev det. Ett brutalt uppvaknade i en svensk skola i upplösning.
Detta var 10 år sedan och vad har hänt? Arbetsmiljöverkets och OECD:s rapporter talar sitt tydliga språk. Den svenska skolan lär förvisso ut, men hur ska ansvariga politiker och myndigheter se till att elever kan lära och lärare att lära ut i en miljö som känns trygg och där regler respekteras?