Skollagen fungerar inte för alla elever

Idag är det möjligt att neka elever en plats med hänvisning till organisatoriska och ekonomiska svårigheter. Detta kallas för skolsegregation. 
Bilden: Personerna på bilden har ingen koppling till texten.

Idag är det möjligt att neka elever en plats med hänvisning till organisatoriska och ekonomiska svårigheter. Detta kallas för skolsegregation. Bilden: Personerna på bilden har ingen koppling till texten.

Foto: Gorm Kallestad

Insändare2022-05-24 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skoldebatten på SN. Det är intressant att skoldebatten har fått fart på SN:s insändarsida. Under signaturen "Förälder och lärare" har det kommit åsikter och påståenden som jag vill bemöta. 1. Jag delar åsikten att det är ointressant om det är höger eller vänsterpolitik som skapat en icke likvärd skola. Min replik grundar sig på att moderata företrädare ansåg att det var socialdemokraterna som var orsaken till det som de kallar för flumskolan, inte jag.

2. Vi är överens om att kommunaliseringen och friskolereformen inte blev lösningen för en likvärdig skola. 3. Det som förvånar mig är att "Förälder och lärare" tycker att det är en nidbild av skolan som inte tar emot elever med särskilda behov. Om det fungerar på hens skola är det jättebra, men så är det inte överallt. 4. Insändare "Förälder och lärare" skriver också att det är alla föräldrars skyldighet att ge sina barn de bästa möjligheterna för en god utbildning. Något annat vore ett misslyckat föräldraskap. Ett väl starkt påstående tycker jag. 

I en debattartikel DN uttalade sig flera intresseorganisationer att skollagen inte fungerar för funktionsnedsatta elever. Över 50 procent av alla elever med funktionsnedsättning klarar inte att fullfölja sin skolgång. Bland annat pekar man på att det finns brister och stöd och låg kompetens hos personalen. Det som står i skollagen fungerar inte i praktiken. Ett annat problem med skollagen är att den utestänger elever med funktionsnedsättningar från det fria skolvalet. Idag är det möjligt att neka elever en plats med hänvisning till organisatoriska och ekonomiska svårigheter. Detta kallas för skolsegregation.