Skolstart med hög smittorisk

Signaturen "CR" menar att skolstarten innebär hög smittorisk. Personen på bilden har ingen koppling till insändaren.

Signaturen "CR" menar att skolstarten innebär hög smittorisk. Personen på bilden har ingen koppling till insändaren.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Insändare2021-08-23 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mantrat inför skolstart är oförändrat: Vi följer FoHM:s rekommendationer. Hur lyckat har det varit? Hittills 14 döda barn (FoHM), 84 barn vårdats på IVA (SIR), 177177 barn bekräftat smittade (FoHM), 234 barn med MIS-C(barnreumatikregistret), 1294 barn vårdats på sjukhus (Socialstyrelsen)

FoHM excellerar i att göra felbedömningar och motsäga sig själv. De öppnar när WHO rekommenderar att stänga ned. De verkar totalt okunniga om vad exponentiell smittspridning innebär. FoHM förnekar hela tiden att covid är luftburen och tror att viruset beter sig annorlunda i Sverige än i övriga världen, då blir det fel smittskyddsåtgärder! De vägrar följa många av råden från WHO och ECDC. Det ger ingen trygghet att följa råden från FoHM. Jämför med våra grannländer!

Enligt smittspårande läkare (Emmanuel Peiris i SN 13/6) är smitta från skolbarn den vanligaste smittvägen. Delta är än mer smittsamt, lika smittsamt som vattkoppor och influensa och enligt WHO och CDC en luftburen smitta! Skolbarnen är vid skolstart ovaccinerade, vi måste skydda dem!

Räddningen är att få alla skolor och deras ledning att studera och följa arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter. De har ett eget kapitel om covid i skolan. Arbetsmiljöverkets (AMV) föreskrifter står över det som kommer från FoHM. Arbetsmiljölagen gäller personal och elever från förskola och uppåt, inte endast vuxenutbildning som det hävdas i en artikel i SN 12/8.

Arbetsmiljölagen säger att ledningen är skyldig att skydda sina anställda och elever mot farlig smitta (covid). AMV skriver att varje skola är skyldig att ta fram en skriftlig riskbedömning med avseende på smitta och göra en åtgärdsplan.  Detta är ett offentligt dokument och om det är bristfälligt kan anmälan göras till AMV. Mall finns hos Föreningen Covid-19 skola och barn.

Ska man skydda sig mot covid är det viktigt att veta att smittan är luftburen och att man därför måste rikta in sig på ventilation, avstånd, undvika inomhusaktiviteter som sprider smitta (sång, gymnastik mm), undvika att blanda personal från flera klasser (= inga stora fysiska personalmöten), undvika att blanda elever från fler klasser, ta hänsyn till personer som är i riskgrupp och skydda dem. Om tillräckligt skydd inte uppnås med detta är andningsskydd en lösning som förordas av WHO med flera, speciellt om många vistas nära varandra i trånga utrymmen under en längre tid (= klassundervisning i klassrum). Med dåligt smittskydd i skolan blir det enda alternativet distansundervisning.

Den skolledare som inte följer arbetsmiljölagen kan ställas till juridiskt ansvar enligt arbetsmiljölagen om det blir allvarlig sjukdom eller dödsfall till följd av dåligt smittskydd.

Elever och lärare omfattas också av rätten till liv och hälsa i mänskliga rättigheterna!