Sedan mitten av 1980-talet har den årliga solinstrålningen ökat med omkring tio procent i Sverige.
Solinstrålning är den totala mängden solstrålning som träffar jordens markyta direkt och indirekt. Solstrålningen vid markytan har mycket stor betydelse för klimatsystemet, bland annat genom inverkan på lufttemperatur och avdunstning. Solinstrålningen har under de senaste decennierna ökat i Sverige. Till följd av förbättrad luftkvalitet och av ett mer högtrycksbetonat väder, med mindre molnighet under sommarhalvåret. Detta kan man läsa om på SMHI:s hemsida.
När storstäderna urbaniseras och även växer oerhört i storlek med en snabbt ökande befolkningstillväxt, så ökar ju effekten av Urban heat island (UHI) påtagligt när en ökad solinstrålningen når ner till våra städer. Vilket höjer stadens lokala mark-och lufttemperatur många grader jämfört med den temperatur du har på landsbygden, vilken har en betydligt större variation av naturmarker och en helt annan naturlig växtlighet. Landsbygdens mark och miljö har oftast en mycket liten del av storstädernas enorma bebyggelse av olika hårdytor. Som binder kvar mycket av den inkommande värmen, istället för att reflektera ut den. Nattetid och vintertid märks detta, än mer påtagligt, i en storstadsmiljö.
Tyvärr har det skövlats och förstörts oerhört mycket av naturmarker och viktig växtlighet, när många städer växer. Det behöver man inte besöka en mångmiljonstad för att uppleva. Det syns tydligt i våra egna mindre kommuner i östra Sörmland. Så för att begränsa UHI-effekten så behövs en klok stadsplanering vid nybyggnation. Där träd, växtlighet och vattenytor måste vara viktiga och inkluderande delar av helheten i olika nybyggnadsprojekt som ska byggas för framtiden.