Kommun, polis och rättsväsende följer ej föreskrifter

Insändarskribenten överklagade P-boten, men fick inte gehör hos tingsrätten. Arkivfoto.

Insändarskribenten överklagade P-boten, men fick inte gehör hos tingsrätten. Arkivfoto.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-05-08 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En mörk februarimorgon 2022 parkerar jag vid Magasinet nedanför Kråkberget. Som vanligt. När jag kommer tillbaks efter jobbet har kommunen placerat en P-bot på min och flera andras bilar. Det visar sig att kommunen placerat ut en P-förbudsskylt med egenhändigt textad tilläggstavla av papp skriven med tuschpenna.

Jag överklagade eftersom jag ansåg att skyltningen var undermålig, vilket understryks av att flera bilförare missat skylten. Kommunen kan inte medge att de gjort ett dåligt jobb utan hävdar att skyltningen skett enligt Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2019:74. Enligt dessa föreskrifter ska skyltning ske på retroreflekterande material och textas med teckensnittet Tratex (§9, §12). En pappskiva skriven för hand uppfyller inte dessa krav. För att kommunen ska få utfärda en p-bot ska det dessutom finnas en tilläggstavla med kommunens namn och telefonnummer (Vägmärkesförordning 2007:90). Någon sådan tilläggstavla fanns inte.

Polis och rättsväsende ställer sig bakom kommunens agerande. Jag har fått avslag av tingsrätt och hovrätt. 

Många tycker kanske att en P-bot är en skitsak, något man får tugga i sig. Det må så vara. Men att kommunen inte följer föreskrifter när de sätter upp skyltar och tvingar sina medborgare att betala avgifter är inte en skitsak. Och att polis och rättsväsende ställer sig bakom detta agerande är ännu mindre en skitsak.

Hörde en framtidsforskare som menade att jurister kommer att ersättas av AI. Och det är klart. AI kommer att kunna lära sig alla lagar och föreskrifter utantill. Och döma enligt dessa. Det blir nog inte sämre. Då måste regler som inte polis och rättsväsende tycker att det finns behov av att följa rensas bort. Mitt förtroende för polis och rättsväsende är kört i botten. Tyvärr.