Investering för både fastighetsägare och boende

Oxelösundaren Boris Klintsjö anser att det ska bli lag på att införa individuell mätning av varmvattnet på alla fastigheter. Arkivfoto

Oxelösundaren Boris Klintsjö anser att det ska bli lag på att införa individuell mätning av varmvattnet på alla fastigheter. Arkivfoto

Foto: Peter Alexis

Insändare2023-07-28 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi investerade i IMD (individuell mätning direkt) för varmvatten för snart två år sedan. Den mest lönsamma inventering vi gjort med en återbetalningstid på mindre än fyra år.

Investeringen mötte hårt motstånd! Smyghöjning av hyran, ingen annan betalar för varmvatten och så vidare. Vi drev igenom denna impopulära investering. Nu kan vi redovisa resultatet. I snitt betalar man 3 procent mer i avgift (hyra), men bostadsrättsföreningen Furan tjänar 5 procent, vilket innebär en avgiftshöjning på 2 procent, som inte behöver genomföras. 

Vattenförbrukningen gick ner med 960 000 liter år 1 och trendar år 2 på 1,1 miljoner liter. Dessutom har fjärrvärmen minskat med 13 procent och fjärrvärmen är nästan 3 gånger så dyr per kubikmeter som vattnet. Detta är resultatet av att nu är det inte ”gratis” varmvatten!

Dags att införa lag på att alla fastigheter ska ha IMD för varmvatten eftersom man får så stora effekter miljömässigt och ekonomiskt. Det finns cirka 2,2 miljoner hyres- och bostadsrätter i Sverige. Räknar man om vårt resultat till landet totalt sparar man 75 miljoner kubikmeter vatten och cirka 87 miljoner kWh energi. Ett resultat av att man själv ska betala sitt varmvatten.

Solceller är det som gäller idag. Vi är inne på åttonde året med solceller och återbetalningstiden är tre gånger så lång. Sitt inte bara passiva och höj avgifterna varje år. Aktion alla beslutsfattare!