Smart agerande av Annie Lööf

Annie Lööf har lärt sig det politiska taktikspelet. Skriver Staffan Nordberg.

Annie Lööf har lärt sig det politiska taktikspelet. Skriver Staffan Nordberg.

Foto: Foto: Claudio Bresciani/ TT

Insändare2021-03-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Annie Lööf har lärt sig det politiska taktikspelet. Efter förra valet misstog hon sig på Stefan Löven, som är en betydligt smartare taktiker än vad hans utseende ger sken av. Något hon borde insett redan förra mandatperioden, när han utlyste extraval, då de borgerliga försökte avsätta honom men sedan fick skrämselhicka med de allt sämre opinionssiffrorna de hade. 

Nu tror sig Liberalerna kunna bilda en regering med Sverigedemokraternas passiva stöd. Vilket är synnerligen naivt. Som SN:s ledarskribenten Olof Jonmyren poängterade: ”Det är säljaren av nyckeln till makten som bestämmer priset”.
Då går Annie Lööf ut och deklarerar: ”Centerpartiet siktar på att åter bli ett regeringsparti efter valet nästa år. Partiet går inte till val på att sitta i opposition och inte få något gjort.” Hon tillägger att: ”Vi är beredda att sitta i regering med både Socialdemokrater och Moderater. Det som styr oss efter nästa val handlar om vilka centerpartistiska politiska områden som vi får igenom, hur de andra partierna ställer sig till samarbete med ytterkanterna och valresultatet.”

I ett läge där Moderaterna tycker att Sverigedemokraterna för en moderat politik och där Kristdemokraterna fikar och samtalar med desamma om gemensamma politiska ståndpunkter sällar sig nu även Liberalerna till sällskapet. Då framstår Annie Lööfs budskap att det nu bara finns ett enda alternativ för borgerliga väljare som inte vill ha med Jimmie Åkesson och de andra i SD att göra. Smart av Annie Lööf.
Dessutom har Centern fått igenom mer av sin politik under denna mandatperiod än vad de fick under Reinfeldt.