Smittskydd mot covid i skolan?

Vem har ansvar att eleverna håller avstånd under hela skoldagen? Under hösten har sparkrav gjort att man har större barngrupper.  Skriver insändarskribenten.

Vem har ansvar att eleverna håller avstånd under hela skoldagen? Under hösten har sparkrav gjort att man har större barngrupper. Skriver insändarskribenten.

Foto: JESSICA GOW / TT

Insändare2020-10-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har sett Anders Tegnells mail där han skriver att en poäng med att hålla skolorna öppna skulle vara att uppnå "heard immunity" (flockimmunitet) snabbare. Nu kan man också läsa i en rapport från England att smitta i skolorna är drivande för pandemin. Det har också blivit internationellt accepterat att covid sprids som luftsmitta och att en stor del av smittan kommer från personer utan symptom. Barn testas i väldigt liten omfattning, och Sörmland är sämst i landet!

Med denna bakgrund frågar jag vad skolorna i Oxelösund och smittskyddsläkaren gör för att undvika smittspridning? Under våren fanns det fler bland personalen som fick covid och även familj smittades av personal som smittats i skolan. 1177 ville vare sig testa eller smittspåra om man inte hamnade på sjukhus. Det är ju inte så lätt att få barn i lågstadiet att efterleva FHM:s rekommendationer. 

Vem har ansvar att eleverna håller avstånd under hela skoldagen? Under hösten har sparkrav gjort att man har större barngrupper. Under våren genomfördes utvecklingssamtal utan personlig direktkontakt. Nu krävs det att läraren ska ha personligt möte med alla förälder, helt utan smittskydd som munskydd eller plexiglas (som är standard i butiker). Både lärare och elever ska skyddas mot farlig smitta genom arbetsmiljölagen. De mänskliga rättigheterna fastslår att allas rätt till liv och hälsa ska skyddas, gäller det inte för lärare och elever? Detta är ett chefsansvar.
Vad säger smittskyddsläkaren? Jag vill se en lista på genomförda och rekommenderade smittskyddsåtgärder! Det är nu vi har chansen att ta kontroll över C-19.