Snabblån kan bli livslång kris

Nu är det dags med en ny lag. Den som lättsinnigt lånar ut pengar måste ta ett ansvar. Skriver Boris Klintsjö
Nu är det dags med en ny lag. Den som lättsinnigt lånar ut pengar måste ta ett ansvar. Skriver Boris Klintsjö

Insändare 4 juni 2020 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att låna pengar i en storbank kan vara svårt för många, som är i kris, men snabblån löser den aktuella krisen. Ingen kreditupplysning, ingen kontroll av betalningsanmärkningar, inget hinder. Frestande att låna fastän räntan är 15 procent till 160 procent och få pengarna inom 24 timmar. Problemet blev löst, men dyrt. Men det är bara att låna mer pengar i ett annat låneinstitut. 

Har sett Lyxfällan där unga människor skuldsatt sig på miljonbelopp. Dom har förstört hela sitt liv. Har då inte långivaren något ansvar?

Jag får cirka fyra låneerbjudande i veckan via mejl och det är från 10 000 kronor till 500 000 kronor. Jag behöver inte låna, men kan förstå att någon i nöd tar chansen och tror att det löser sig. Jag skulle lätt kunna låna upp flera miljoner på en vecka, men skulle då också ruinera mig.

Nu är det dags med en ny lag. Den som lättsinnigt lånar ut pengar måste ta ett ansvar. Lånar man ut pengar helt utan filter, då bör man också ta sitt ansvar och inte kunna kräva den okunnige och kanske maniske låntagaren.

Storbankerna borde ha ett större samhällsansvar och hjälpa dom som hamnat i tillfälliga svårigheter. Ingen lönsamhet i smålån och en överdriven kontroll även mot seriösa och skötsamma personer. 

Att låna pengar okontrollerat, tycker jag är som ett spelberoende. 

Det jag skriver är av erfarenheter från händelser i mitt yrkesliv, olika befattningar och livssituationer. Ockrare måste ta ansvar för sitt handlande.

Ämnen du kan följa