Snälla SN – hjälp barnen att bli smartare

SN:s barnsidor från i februari. Numera är de dock ett minne blott i tidningen vilket saknas av insändarskribenten.

SN:s barnsidor från i februari. Numera är de dock ett minne blott i tidningen vilket saknas av insändarskribenten.

Foto: Peter Alexis

Insändare2023-05-26 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I lördagsexemplaren har SN haft en sida avsedd för barn och ungdomar där de kan lösa korsord (övning i stavning), finna fem fel på två bilder, frågesport och läsa om nyheter, anpassade för barn, om vad som hänt i stort som smått ute i världen under veckan. Från i år har SN tagit bort den sidan, som om barn inte längre existerar eller behöver läsa, stava och få ”sina” nyheter?

En god läsutveckling har ju fyra grundpelare, fonologisk medvetenhet, bokstavskunskap, ordförråd och ett intresse. Vi vuxna ska uppmuntra och befrämja all form av läsning och få barn att bättre förstå ord och handling.

SN hade den 18 maj en helsidesartikel om läsförmågan hos fjärdeklassare som har försämrats kraftigt i Sverige och man är med all rätt riktigt orolig för utvecklingen. Med vetskap om detta bör vi alla hjälpa barnen till mer läsning.

Snälla SN gör barnen smartare! Ta tillbaka barnsidan (även i digitala delen).
 

Replik från Kristina Levin, chefredaktör:

Tyvärr kan jag inte lova att vi kan ta tillbaka sidorna då det både är en fråga om kostnad och utrymme. Vi tog bort sidorna när vi drog ner på antalet sidor i papperstidningen för att spara på papperskostnaden. Detta baserat på att det var väldigt lite läsning på det materialet. Tyvärr finns materialet inte heller i en digital version, så vi kan inte publicera det där.

Med det sagt – det finns en tydlig korrelation mellan barn som läser dagstidningen och betyg i skolan så fortsätta din fina insats med att mata dina barnbarn med bra tidningar och annat läsvärt!

 
 
 
 
 
 
Läs mer om