Snart dags att besluta om skolpeng i Nyköping

 I praktiken är det elever och medarbetare som får klä skott för den snedvridna fördelningen av skolpengen, allt i syfte att stoppa påstådda övervinster. Skriver insändarskribenten.

I praktiken är det elever och medarbetare som får klä skott för den snedvridna fördelningen av skolpengen, allt i syfte att stoppa påstådda övervinster. Skriver insändarskribenten.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2020-12-05 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det budgettider och snart dags att besluta om skolpengen för 2021 i Nyköpings kommun. I sin iver att klämma åt friskolorna ligger SALSA-potten kvar på 25 procent, trots konsekvenserna det medför. SALSA:n är den del av skolpengen som baseras bland annat på kön, utbildningsnivå och om föräldrarna är födda utomlands. 

Jag har all respekt för den ideologiska övertygelsen, det vill säga att det inte ska tas ut stora vinster i offentligt finansierad verksamhet. Jag håller med! Det jag däremot inte kan förstå är att det i praktiken är elever och medarbetare som får klä skott för den snedvridna fördelningen av skolpengen, allt i syfte att stoppa påstådda övervinster. 

Vi ser elever som riskerar att förlora rätten till stöd när ramarna inte går ihop. 
Sammantaget riskerar vi den mångfald av huvudmän som finns idag, allt ifrån idéburna verksamheter till kooperativ, en del drivna i aktiebolagsform. 

Vi anställda betalar också delar av priset, med sämre arbetsvillkor, i form av senare intjäning av tjänstepension, semestervillkor samt ofta färre kollegor än hos en del kommunala skolor.

Politiker från höger till vänster har ofta uttryckt åsikter med innebörden ”vi har råd”. Ärligt talat tror jag inte det, då skulle situationen inte se ut som den gör i samhället. Vad innebörden av ”vi har råd” betyder överlämnar jag till var och en att bedöma.