Sörmland skall inte vara något el-experiment.

För det första så tillhör inte luftledningar dagens moderna lösningar, de skadar naturen, skriver Ole Thronborg
Sverigedemokraterna Nyköping med flera.

För det första så tillhör inte luftledningar dagens moderna lösningar, de skadar naturen, skriver Ole Thronborg Sverigedemokraterna Nyköping med flera.

Foto: Pär Fredin/TT

Insändare2021-11-02 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående nyhetsartikeln "Amloh (S): "Vore en katastrof för jobben i Oxelösund" publicerad 15 oktober.

Socialdemokraterna vill ge SSAB förtur för den största ledning som Vattenfall någonsin byggt. Ledningsgatorna blir cirka 65 meter och upptar en yta stor som 462 fotbollsplaner. Fyra kommuner får reducerade framtida möjlighet att expandera till exempel byggande av bostäder, infrastruktur med mera.

För det första så tillhör inte luftledningar dagens moderna lösningar, de skadar naturen, släpper ut 4-5 gånger så mycket CO2 ur marken på grund av ledningsgatorna, kolsänkorna försvinner och landskapet förfulas. De flesta länder gräver idag ner högspänningsledningarna vilket är säkrare med färre ingrepp i naturen.

En katastrof om detta inte går fort? Ja det är väl lite Socialdemokraternas paradgren, fort och fel. Att inte se problem i tid utan vänta tills det är akut och då tvingas hitta på lösningar och som nu försöka köra över de tillståndsprocesser vi har och förbise naturvärden, markägare, och de människor som berörs.

Vi vill två saker. Att ledningen grävs ned. Att inte gå förbi de beslutsvägar och instanser som vi faktiskt har och inte forcera fram ett beslut. Låt processen ta tid och bli rätt denna gång. Ge SSAB några extra år till i tid och gör det ordentligt. Klimatomställningar gör vi inte varje dag så låt oss göra rätt från början.