Sörmlands Sparbank måste återinföra mynthanteringen

Man tycker att en sparbank borde verka i småspararnas och allmänhetens intressen - Det verkar tyvärr inte Sörmlands Sparbank göra. Återinför mynthanteringen! Skriver Jan Gustafsson.

Man tycker att en sparbank borde verka i småspararnas och allmänhetens intressen - Det verkar tyvärr inte Sörmlands Sparbank göra. Återinför mynthanteringen! Skriver Jan Gustafsson.

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2020-06-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan en tid har Sörmlands Sparbank tagit bort kontanthanteringen över disk samt mynthantering via automater.
Trots att regeringen har ålagt de största bankerna att se till så kontanthanteringen finns tillgänglig för svenska folket och att varje medborgare ska ha längst 25 kilometer till en uttagsautomat så har myntinväxlingsautomaterna försvunnit. Sörmlands Sparbank anser tydligen inte att mynt är pengar. Ett sabotage mot den folkvalda regeringens beslut.

Sörmlands Sparbank arbetar mot folkviljan och folkvaldas åsikt att kontanter ska finnas kvar. Banken vill tydligen bara maximera sin vinst och struntar i om känsliga och utsatta grupper av människor drabbas. Om kontanthanteringen försvinner blir dessutom Sverige kraftigt mycket sårbarare och svagare vid olika samhällskriser där el och datatrafik kan slås ut. MSB - Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap rekommenderar att alla svenskar, utöver lite extra mat, också alltid ska ha kontanter i mindre valörer hemma.

Den indragna mynthanteringen skapar stora problem i samhället. Nyligen har Oxelösunds kommuns aktivitetscentrum och Bibliotek Koordinaten känt sig tvingade att slopa kontanthanteringen. Man kan gissa att det är Sörmlands Sparbank som är boven där bakom. Föreningsliv, loppisar och många enskilda som har spargris hemma har nu också fått problem hur man ska växla in mynt.

Man tycker att en sparbank borde verka i småspararnas och allmänhetens intressen - Det verkar tyvärr inte Sörmlands Sparbank göra. Återinför mynthanteringen!