Sparåtgärder på 11 miljoner på högstadiet

Insändarskribenten varnar för konsekvenser av nedskärningar på Nyköpings högstadium. Arkivbild

Insändarskribenten varnar för konsekvenser av nedskärningar på Nyköpings högstadium. Arkivbild

Foto: Andreas Lindström

Insändare2024-04-19 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Måndag 15 april hade Nyköpings högstadium arbetsplatsträff där anställda informerades om kommande nedskärningar i verksamheten. Totalt går Nyköpings högstadium back nästan 23 miljoner kronor. De sparåtgärder som presenterades under mötet täckte 11 miljoner av underskottet vilket gör att ytterligare besparingsåtgärder kan komma.

Vad innebär då detta? Jo, anställda med tidsbegränsade anställningar får inte vara kvar, övertalighet för legitimerade lärare kan bli aktuellt, enheten Sigma som stöttar nyanlända elever läggs ner, klasser slås ihop, många elever som behöver extrastöd kommer inte längre att få det då dessa tjänster försvinner, cafeteriorna på Omega och Alpha kan stängas då personalen som jobbar där är varslad, mentorernas arbetsuppgifter riskerar att utökas kraftigt och så vidare.

Det här sker samtidigt som högstadiet kan stå inför en situation där Båktorps många elever ska tryckas in i klasserna till hösten. Till detta ska dessutom läggas den kommunala skolans skyldighet att erbjuda nyinflyttade elever en plats - inte sällan barn som har en komplex bakgrund och som ofta är fosterhems- eller HVB-placerade. Det är en elevgrupp som har mycket stora sociala och pedagogiska behov och som de fristående skolorna inte behöver ta något ansvar för eftersom de här eleverna inte har stått i skolornas kösystem. 

Nyköping har inte en likvärdig och kompensatorisk skola! Nyköpings kommun bryter redan idag mot skollagen eftersom många elever inte får det stöd som de har rätt till, och den situationen kommer nu förvärras.

Konsekvenserna blir dyrköpta för alla: ännu fler elever kommer misslyckas i skolan med ökad psykisk ohälsa som följd och lärares sjukskrivningstal skjuta i höjden. Sämre arbetsmiljö med ökat stök, hot och våld blir även en given följd när färre vuxna är i skolans lokaler.

Politikernas vision om att Nyköping ska ha landets bästa skola år 2030, är i sanning ett hån.