Stabilare regeringsmajoritet om tre år

Insändarskribenten tycker att toppolitiker inte träffar vanliga väljare.

Insändarskribenten tycker att toppolitiker inte träffar vanliga väljare.

Foto: BERTIL ERICSON / TT

Insändare2019-10-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om tre år är det val till våra politiska församlingar och med tanke på alla opinionsmätningar kommer 2022 att bli mycket spännande. Efter förra valet uttryckte många politiker stor förvåning över valresultatet och den svajiga parlamentariska situationen.
Varje vardag sänds i Sveriges Radio P1 åsikts- och debattprogrammet Ring P1. Ett program som många raljerar kring i termer som gatans parlament och rättshaveristernas julafton. Visst spårar det ur ordentligt ibland, men det finns en poäng och det är lyssnarnas möjlighet att framföra sina åsikter. Därför borde politikerna lyssna, för oavsett vad man tycker om programmet är de medverkande också väljare.
I olika mediala sammanhang brukar toppolitiker tävla om att berätta om hur många resor de gör runtom i landet. Och det är bra att de reser runt, men tyvärr träffar de oftast inte många vanliga väljarna. Det handlar istället om fulltecknade program med korta besök på företag, skolor, äldreboende med mera. Ingen tid för längre diskussioner med folket.
Ett tips till dessa politiker: Lyssna på Ring P1 någon gång, tolka väljarnas åsikter och stäm i bäcken med motargument. Populistiskt tycker förmodligen en del, demokratiskt tycker jag, för det politiska uppdraget innebär att företräda folket. Förhoppningsvis kan det leda till att den politiska kartan ser annorlunda ut efter nästa val med en stabil och handlingskraftig regeringsmajoritet.