Det kommunala skogsbruket behöver en ny inriktning där ett bevarande och en stärkning av den biologiska mångfalden står i centrum samtidigt som en ekonomisk långsiktighet säkras. Idag talar man ofta om att en större hänsyn krävs i de tätortsnära skogarna. Hänsyn behöver naturligtvis tas även för skogar utanför tätorterna. Den biologiska mångfalden är beroende av skogar med lång kontinuitet. Många sörmländska skogar får idag inte bli tillräckligt gamla för att gynna en mångfald av arter.
Det kommunala skogsbruket bör ske mer med naturliknande metoder. Idag finns alternativ till kalhyggesbruket som både är lönsamma och bevarar skogens alla värden. Sörmlands kommuner bör föregå med gott exempel som en del i att uppnå miljömålet Levande skogar och främja klimatet. Det kan exempelvis inte vara acceptabelt att man hugger och kör sönder ett kommunalt naturreservat som man gjorde i Nyköpings Jantorpsskog. Naturreservaten och kommunernas övriga skogar är viktiga besöksmål för oss kommuninvånare och har sociala värden och positiva hälsoeffekter.
Klart är att skogen idag är en källa till förnyelsebara material och energislag. Detta handlar inte om att sluta bruka skogen utan om att säkra livskraftiga skogar och ekosystem både för djur, natur och vår hälsa.
Begär av era kommunpolitiker att de tar ett större ansvar för kommunernas skogar!