Stalltips – inget kärnkraftverk kommer att byggas

"Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar (V) har föreslagit att vi skall införa något som hon kallar Sverigepriser på el" skriver Conny Jakobsson (V). Bilden är från Vänsterpartiledarens besök i Oxelösund.

"Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar (V) har föreslagit att vi skall införa något som hon kallar Sverigepriser på el" skriver Conny Jakobsson (V). Bilden är från Vänsterpartiledarens besök i Oxelösund.

Foto: Peter Alexis

Insändare2023-02-09 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till Ola – Kärnkraften behövs.

På frågan om vilket som är dyrast eller billigast då det gäller vatten, vind, sol eller kärnkraft. Då man bygger vindkraft är byggtiden 1–3 år, solkraft byggtid 1–2 år, ett kärnkraftverk har byggtid på 15 år och då har sol och vind redan producerat el i 11 år ut på elnätet!

Svenska kraftnätet behöver mer elproduktion i södra Sverige så sluta att stoppa utbyggnaden av vindkraft där. Vi har ändå ett överskott på el i Sverige. Ola, problemet är prissättningsmodellen. Prissättningsmodellen innebär att där det är allra dyrast i Europa att producera el, där sätts också priset på den el vi betalar här i Nyköping.

Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar har föreslagit att vi skall införa något som hon kallar Sverigepriser på el, det vill säga att vi inför separata priser på den el vi konsumerar och förbrukar i Sverige och ett annat på den el vi exporterar ner till Europa ut på spotmarknaden. Det skulle komma att ge stabila svenska elpriserna på den nivå som de bör ligga på i förhållande till produktionskostnader, runt 40 öre per kilowattimme, utan att påverka vår möjlighet att fortsätta exportera fin ren fossilfri el till kontinenten till de priser de har där nere.

Mitt stalltips är att trots att man lovar och lovar kommer inget nytt kärnkraftverk byggas i det är vansinnigt dyrt och tar väldigt lång tid. Att man faktiskt startade ett bygge i Finland för 20 år sedan och som stod färdigt förra året är inte möjligt i Sverige. Att Sverige byggde kärnkraftverk var för att vi skulle komma bort från oljeberoendet efter ett antal oljekriser. Finland har en helt annan modell där industrierna äger och investerar i kärnkraften mot att de i princip har gratis el något som kallas Mankala-modellen. Modellen föddes när Finland blev självständigt då man var ett väldigt fattigt land och staten inte hade råd att finansiera utbyggnaden av elproduktion.